poniedziałek, 22 maja 2017

Amarantusianka z owocami





Dzisiaj bardzo smaczne i zdrowe śniadanie, oczywiście dla wielbicieli amarantusa.
Amarantusiankę można podać z dowolnym mlekiem, np. roślinnym lub zwierzęcym i z dowolnymi, najlepiej sezonowymi, owocami.
Zimą można podać z owocami mrożonymi.

Składniki na amarantusiankę z owocami:
  • 4,5 łyżki nasion amarantusa (użyłam bio)
  • 3/4 szkl. mleka roślinnego lub zwierzęcego
  • 1/2 banana
  • 2-3 truskawki świeże lub mrożone
  • opcjonalnie łyżeczka naturalnego superfoodu (liofilizowane, sproszkowane owoce aronii, truskawki, buraka, czarnej porzeczki)

Jak przygotować amarantusiankę z owocami:
Nasiona amarantusa płuczemy na sitku pod bieżącą wodą.
Wsypujemy do rondelka, wlewamy mleko i doprowadzamy do wrzenia.
Gotujemy następnie na małym ogniu przez około 15-20 minut, aż wchłonie mleko.
Gotową amarantusiankę podajemy z pokrojonymi owocami.
Smacznego! 





4 komentarze:

  1. Jeszcze nigdy nie jadłam nasion amarantusa. Nawet nie wiem, jak smakują. Mam nadzieję, że są dobre :D. Samo danie wygląda bardzo smacznie i zdrowo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pani Zofio, samo zdrowie jest w tych małych nasionach, smak myślę, że także będzie odpowiadać! Zachęcam do wypróbowania!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...